Vi kender alle Black Friday. Det er fredagen efter Thanksgiving, hvilket også er den fjerde fredag i november. Det er naturligvis også den store shoppingdag i USA – og herhjemme. Det er samtidig også blevet startskuddet til julehandlen. Flere af vores kunder har derfor også lavet det sådan, at varer købt i Black Friday-ugen, kan byttes efter jul.
Webshops begyndte med Black Friday
I Danmark var webshops de første til at se potentialet i en årlig shoppingdag. De stjal den amerikanske begivenhed. Og bum. Hvert år den sidste fredag i november, shopper vi som gale. Black Friday årets største shoppingdag med priser, som minder og et rigtig godt januarudsalg. I USA fandt de første kendte Black Fridays sted i Philadelphia tilbage i 1960’erne. Det var politiet, der navngav dagen, når de beskrev mængden af fodgængere og biltrafik dagen efter Thanksgiving.
Ingen Cyber Monday
Det er lidt pudsigt, at det var danske webshops, der begyndte med Black Friday herhjemme. Onlineshops har nemlig i USA deres egen festdag, Cyber Monday. I USA er mandagen efter Thanksgiving Cyber Monday. Og da det samtidig er en helligdag, så opfordrer detailhandlen folk til at shoppe online. I Danmark nyder Cyber Monday langt fra samme popularitet som Black Friday. Ofte er Black Friday forlænget i den ene eller anden ende. Der er butikker, der holder Cyber Monday, men det er slet ikke så udbredt som Black Friday.
Black Friday er populær på de social medier
Også på de sociale medier er Black Friday mere populær end Cyber Monday. Falcon.io, der er en social medieplatform, har undersøgt, hvor ofte de to shoppingdage bliver nævnt. Også her giver Black Friday Cyber Monday baghjul. Black Monday bliver nævnt 200 gange oftere end Cyber Monday, skriver Falcon.io på Twitter.